Hoe kies je een tarot deck? 7 tips!

Om de tarot te kunnen gebruiken en lezen, heb je (en dit komt vast niet als een verrassing ;)) een tarot deck nodig, dat wil zeggen: een set kaarten die voor je lezingen en interpretaties zal gebruiken.
Er zijn honderden of misschien zelfs duizenden verschillende tarot decks op de markt, elk met hun eigen afbeeldingen, verhalen en symboliek. En dat kan best overweldigend zijn. Want hoe kies je nu het juiste tarot deck?
Deze 7 tips helpen je alvast op weg!
Bepaal welke tarot traditie je wil volgen
Hoewel er dus honderden of misschien zelfs duizenden verschillende tarot decks bestaan, zijn ze eigenlijk in te delen in een 5 -tal groepen (dat maakt het al meteen een beetje overzichtelijker! :))
Rider-Waite tarot decks
De meeste tarot decks zijn geïnspireerd op de Rider-Waite tarot. Sommige van deze decks liggen zeer dicht bij de originele Rider-Waite tarot (zoals bijvoorbeeld de Radiant Rider Waite of Universal Waite).
Er zijn echter ook versies die volledig andere afbeeldingen en symbolen gebruiken, maar waarbij het verhaal en de interpretatie toch aanleunen bij de Rider-Waite. Voorbeelden zijn de prachtige Shadowscapes Tarot of de knappe Light Seer’s Tarot.
Ben je een beginnende tarot-lezer, dan raad ik je sowieso te starten met een Rider-Waite (geïnspireerd) deck.
Tarot de Marseille
De Tarot de Marseille is het oudste tarot deck en werd aanvankelijk vooral in Franstalige landen gebruikt.
De Grote Aracana komt grotendeels overeen met die van de Rider-Waite, al zijn de afbeeldingen eenvoudiger, zit er ook meer Christelijke symboliek in de kaarten verwerkt en zijn de kaarten Kracht en Gerechtigheid van plaats gewisseld.
De kaarten van de Kleine Arcana lijken op gewone speelkaarten waarbij de elementen zonder veel poespas op de kaart staan afgebeeld. Op de Vijf van Zwaarden staan bijvoorbeeld gewoon vijf zwaarden en geen verhaal zoals bij de Rider-Waite. Dit maakt het moeilijker om deze kaarten intuïtief te gebruiken.

Thoth tarot decks
Een derde groep is geïnspireerd op de Thoth Tarot van Aleister Crowley, die met zijn tarot een update wou geven aan de symboliek van de Rider-Waite door toevoeging van extra esoterische en occulte symbolen, o.a. uit de astrologie en Kabbalah. Sommige kaarten kregen ook een andere naam.
Ben je vooral geïnteresseerd in het occulte van de tarot, kies dan dit of een hierop geïnspireerd deck.
Moderne tarot decks
Moderne tarot decks zoals de Wild Unknown Tarot, Fountain Tarot of Mystic Mondays Tarot zijn vaak deels geïnspireerd op de Rider-Waite of Thoth Tarot, maar hebben toch vooral een eigen verhaal en symboliek. Vaak zijn deze decks moeilijker voor beginners.
Orakelkaarten
Tot slot wil ik ook nog even de Oracle Decks (orakelkaarten) vermelden. Net als de tarot worden zij gebruikt voor inzicht of waarzeggerij, maar ze houden zich niet aan de traditionele structuur van 78 kaarten en volgen een heel eigen symboliek en verhaal, naar eigen interpretatie van de auteur.
Wil je een tarot deck kopen, let er dan goed op dat er wel degelijk “tarot” op de doos vermeld staat.
Doe research in een esoterische winkel of online
Heb je een esoterische winkel in de buurt, stap er dan even binnen en kijk welke tarotkaarten er voorradig zijn. Misschien krijg je zelfs de mogelijkheid om de verpakking te openen en naar de verschillende kaarten en afbeeldingen te kijken. Normaal gezien zou de winkeleigenaar je moeten kunnen helpen bij vragen over de kaarten, populaire decks, welke traditie een specifiek deck volgt…
Ook online kun je research doen. Op deze site probeer ik geregeld recensies en besprekingen van kaarten toe te voegen (schrijf je zeker in op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van nieuwe recensies!).
Schrikt het Engels je niet af, kijk dan zeker eens naar de site Aeclectic.net. Je vindt hier meer dan 2000 reviews, vaak ook vergezeld met afbeeldingen van de kaarten. Via de zoekfunctie kun je gemakkelijk hun aanraders terugvinden.
Zoek naar een persoonlijke of intuïtieve connectie met de kaarten
Trekt een deck je aandacht, probeer dan zoveel mogelijk afbeeldingen van de kaarten te bekijken. Op Aeclectic vind je ontzettend veel afbeeldingen van tarot decks. En op Youtube staan heel wat besprekingen en “flip throughs” waarin vloggers je elke kaart van een specifiek deck laten zien, zoals deze flip through van de Light Seer’s Tarot:
Tarot is niet zozeer een verhaal van betekenissen van buiten leren, maar vooral van intuïtie. Daarom is het dan ook erg belangrijk dat je intuïtie aangesproken wordt. Spreken de kaarten je aan? Kun je bepaalde betekenissen uit de afbeeldingen afleiden? Wat roepen ze in je op?
Laat je hierbij vooral leiden door je eigen buikgevoel. Een erg populair deck kan bijvoorbeeld door iedereen de hemel in geprezen worden, maar als jij het niet “voelt”, dan is het niet het juiste deck voor jou. En dat is absoluut ok. JIJ moet met de kaarten werken; ze worden de stem van JOUW intuïtie en dan is het allerbelangrijkste dat JIJ de klik hebt.
Lees het bijbehorende handboek of “witte boekje”
Sommige tarot decks hebben ter begeleiding een uitgewerkt handboek, andere decks een klein wit boekje dat mee in het doosje zit.
Heb je de mogelijkheid, probeer er dan op voorhand even door te bladeren. Hoe is de toon van de auteur? Klopt deze met het gevoel dat jij bij de kaarten krijgt? En als je kijkt naar de betekenissen die de auteur aan de kaarten geeft, klopt dit met wat jij in de kaarten ziet en voelt?
Denk ook aan de afmetingen van de kaarten
Tarot decks komen in alle maten en vormen. Je zal de kaarten vaak moeten schudden, dus het is belangrijk dat ze goed in je hand liggen.
Dit is natuurlijk moeilijker na te gaan als je online een deck koopt, dus let hier zeker op wanneer je een review over het deck leest.

Waarvoor wil je de kaarten gebruiken?
Wil je het tarot deck vooral voor lezingen voor jezelf gebruiken of wil je er ook leggingen voor anderen mee doen? Het is perfect mogelijk dat je hiervoor verschillende decks hanteert. Heel wat tarot lezers hebben bijvoorbeeld een deck dat ze alleen maar voor eigen leggingen gebruiken en ook speciaal koesteren.
Koop je tarot deck!
Heb je alles afgewogen, dan is het tijd om je tarot deck te kopen! Hoewel er soms beweerd wordt dat je je eerste tarot deck niet zelf mag aanschaffen maar van iemand moet krijgen, is daar niets van aan. Koop gewoon lekker dat deck waar jij die intuïtieve connectie mee hebt wanneer je voelt dat de tijd rijp is.
En om te eindigen nog een kleine tip: het kopen van tarot decks kan een verslaving worden. Ik heb er zelf ondertussen ruim 50… Bepaal dus goed op voorhand hoeveel budget je (maandelijks) aan de kaarten wil geven.
Heb jij ook tips om het juiste tarot deck te kiezen?
Linda Meester
Ik heb geen tips. Ik ben geen tarotkaarten gebruiker. Ik zou een voorkeur voor intuitief hebben
Linda schrijft ' t op
Vroeger legde een collega wel eens tarot kaarten, ik hebhet altijd interessant gevonden.
Caroline
Ik wist niet dat er zoveel soorten zijn. Daar zullen tarot fans vast blij mee zijn
Janet
Ik heb geen ervaring met tarot. Ik heb dan ook nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten sets tarotkaarten bestonden. Ik dacht altijd dat een set tarotkaarten altijd hetzelfde was, dus dat er maar één bestond.
Nicole Orriëns
Ik heb destijds gewoon maar de Rider Wait gekocht, omdat ik zo’n beginneling was, en dat is zo’n bekend deck dat ik dacht: ‘Het zal wel goed zijn.’
Marie-Lise
En dat is het zeker 🙂 Er bestaan erg veel boeken over de Rider-Waite, dus het is een ideaal deck om mee te starten.
Hippiemeisje
Ik heb ook tarot kaarten… Ooit gekregen van mijn ex.
Op elke feestje zat ik dat dan bij vrienden enzo te doen, Was wel nog tof….
Barbara
Hier ook ooit wel eens wat mee gedaan, maar de kaarten liggen ergens in de kast (of doos of …) niet omdat ik het niet meer interessant vind, maar omdat mijn leven zo druk is dat is er tijden niet meer aan toe kwam en daarna gaat het steeds verder uit je systeem. Misschien toch maar weer eens erbij pakken en kijken wat de kaarten te zeggen hebben. 😉
Simone
Wauw ik had echt geen idee dat je verschillende soorten hebt. Interessant!